Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кабмін спрощує процедуру отримання субсидій: Нова постанова № 601 від 13 червня 2023 року

Дата: 16.11.2023 11:30
Кількість переглядів: 231

13 червня 2023 року Кабмін ухвалив постанову № 601, що дає можливість у рамках експериментального проєкту максимально спростити процедуру звернення громадян за субсидією і забезпечити її швидке призначення.

Спрощений механізм звільнить громадян від потреби збирати довідки й витрачати час на заповнення декларації для оформлення пільги на оплату комунальних послуг.

Уповноваженому члену родини треба буде тільки подати спрощену заяву, в якій зазначити інформацію про членів домогосподарства, на яких має бути призначено субсидію, місце проживання та реквізити рахунку, на який мають зараховуватись субсидії у випадку призначення. Далі органи ПФУ з офіційних джерел інформації самостійно здійснять збір та обробку відомостей, необхідних для призначення  виплати.

Фізично відвідувати ПФУ для подання спрощеної заяви не потрібно.

В електронній формі спрощене звернення можна буде подати в онлайн-кабінеті на веб-порталі ПФУ, у мобільному додатку ПФУ, на Порталі «Дія».

Також спрощене звернення можна буде надіслати поштою або подати через сервісні центри ПФУ, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, ЦНАП, що не обмежує населення в способах звернення.

Подати спрощену заяву можна буде після технічної реалізації цього механізму з боку ПФУ. Скористатися ним напередодні опалювального сезону зможуть усі потенційні субсидіанти.

Водночас  залишається можливість звернення з повним пакетом документів за діючим нині механізмом, якщо в заявника є таке бажання. Тобто кількість каналів, за якими можна звертатися по виплату, не зменшується, а навпаки, розширюється, в тому числі з урахуванням віку, звичок та рівня цифрової грамотності потенційних субсидіантів.

Основні принципи дії нового механізму

– Українці зможуть подавати спрощені заяви на призначення житлової субсидії «в один клік». Це буде можливо зробити в онлайн режимі, одним із зазначених вище способів. За бажанням подавати документи можна і традиційним способом у відділеннях ПФУ, ЦНАПах тощо.

– Форма заяви максимально спрощується. Необхідно буде внести лише інформацію про членів вашого домогосподарства, адресу проживання (за якою мають нараховуватись субсидії) та рахунок в банку (у форматі ІВАN), на який бажаєте отримувати виплату. Потім визначити зручний для себе канал для комунікації та підписати спрощену заяву за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або підпису (якщо заява – паперова).

– Решту інформації ПФУ отримуватиме з реєстрів та баз даних державного сегменту завдяки автоматизованому обміну інформацією.

– Протягом 10 робочих днів триватиме перевірка домогосподарства на відповідність вимогам, передбаченим для призначення житлової субсидії, та формування заповненої (замість заявника) повної форми заяви і декларації по кожному домогосподарству.

– За результатами розгляду спрощеної заяви та сформованих на основі інформації з реєстрів та баз даних заяви і декларації орган ПФУ прийме рішення про призначення і розмір житлової субсидії (або відмову) і повідомить про це громадянина.

– Якщо за результатами формування декларації, буде з’ясовано, що з певних причин родина не може претендувати на отримання субсидій, заявник матиме 14 днів, щоб на підставі підтвердних документів спростувати (доповнити) відомості з офіційних джерел інформації. Після  перевірки фактів, викладених в уточнених документах заявника, ПФУ може змінити своє рішення на позитивнее та проінформовано заявника.

 

Кам’янське бюро правової допомоги

м. Кам’янка вул. Івана Мазепи, 2    т. (04732)6-11-48.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень