Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика неінфекційної захворюваності важлива в житті кожної людини

Дата: 07.12.2023 11:29
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

В Україні неінфекційні захворювання (НІЗ) залишаються основною причиною захворюваності та передчасної смертності.

Найбільший тягар, як за наслідками для життя та здоров’я людини, так і для медичної системи, складають чотири основні групи захворювань: серцево-судинні, хронічні респіраторні, онкологічні захворювання та цукровий діабет.

Такі хвороби можуть розвинутись у людей будь-якого віку та статі. Вони мають суттєвий вплив на якість та тривалість життя. Лікування таких хвороб важливе не лише для системи охорони здоров’я, але і для економіки країни. Найважливішим кроком є профілактика на різних рівнях, раннє виявлення та допомога людям, які живуть із цими захворюваннями.

Результати національного дослідження щодо поширеності основних факторів ризику НІЗ, проведеного у 2019 році:

- 33,9% населення віком 18–69 років - активні курці;

- 66,4% дві третини населення не споживали достатньої кількості фруктів та овочів (рекомендовано вживати щодня 400-600 г);

- 19,7% населення споживали 6 і більше доз алкоголю за епізод вживання;

- 44,9% населення додавали в їжу надмірну кількість солі або солоного соусу під час приготування та споживання їжі;

- 34,8% мають підвищений артеріальний тиск або гіпертензію;

- 59,1% мали надмірну вагу (ІМТ ≥ 25 кг/м2).

Найефективнішим способом зменшити тягар НІЗ є запобігання їхньому розвитку шляхом вирішення поведінкових факторів ризику: не вживати алкоголь та тютюн, зменшити кількість споживання солі, підтримувати рухливий спосіб життя, уникати надлишкової ваги, а також правильно харчуватися.

Здебільшого НІЗ розвиваються у дорослому віці, але поведінкові звички збереження здоров’я формуються у дитинстві. Діти усе частіше зазнають впливу основних чинників розвитку неінфекційних захворювань. Своєчасні та ефективні заходи з профілактики НІЗ у дітей та підлітків можуть значно зменшити показники захворюваності та позитивно впливати на якість їхнього життя у майбутньому.

Проєкт «Модель здорової школи» має на меті посилити роль закладів загальної середньої освіти у профілактиці неінфекційних захворювань та зміцненні здоров’я учнів.

 

 

Кам’янське відділення ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства  охорони здоров’я України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень