Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зміна місця проживання чи реєстрації військовозобов'язаними в період воєнного часу

Дата: 11.12.2023 12:30
Кількість переглядів: 8101

 

Фото без опису

            Частина 4 ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування.

            Закон України «Про правовий режим воєнного стану» п.16 ч.1 ст.8:  забороняє українцям, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу. Такий дозвіл має надати військовий комісар або керівник відповідного органу СБУ чи СЗР.

            Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ч. 6 ст. 22: так само забороняє громадянам, які перебувають на військовому обліку, змінювати місце проживання без дозволу відповідної посадової особи.

            Оскільки законодавством встановлення норма, щодо заборони зміни місця проживання без дозволу, то постає питання, яким чином змінити місце проживання чи реєстрації у такому випадку?

            В такому випадку є прописані в Законі певні правила, в яких, зокрема вказані терміни: за три дні до виїзду з місця проживання потрібно повідомити місцевий Терцентр комплектування, а потім протягом 7 днів стати на облік у "військкоматі" на новому місці.

            Виключення для тих кому не потрібно йти в ТЦК та СП ("військкомат") за дозволом:

  • виключений з військового обліку, має відмітку про це у військовому квитку;
  • відстрочка від мобілізації з наявністю посвідчення про відрядження (знаходиться у відрядження, але має відстрочку про мобілізацію);
  • резервісти, яких зняли з обліку і вони рухаються для того, щоб стати на  облік в іншому "військкоматі". Мають на це сім днів.

 

            Також, якщо військовозобов'язані покидають область, де перебувають на обліку в центрі комплектації, через вимушену евакуацію унаслідок активних бойових дій, і не інформують комісара, то відповідальність за такий виїзд не наступає. Ці дії є крайньою необхідністю, спрямованою на збереження життя та здоров'я, а чинне законодавство не передбачає відповідальності за це.

            В іншому випадку тих хто виїжджає за межі проживання без дозволу ТЦК та СП можуть притягти до адміністративної відповідальності за "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку".

 

Кам’янське бюро правової допомоги

м. Кам’янка вул. Івана Мазепи, 2    т. (04732)6-11-48.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень