Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як стати патронатним вихователем

Дата: 13.12.2023 15:29
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

 

Якщо Ви маєте досвід виховання власних, уже повнолітніх дітей, проживаєте на території Кам’янської територіальної громади, маєте час і любите працювати з дітьми, пропонуємо  Вам стати патронатним вихователем.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками.

Сімейний патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин (ст. 252 Сімейного кодексу України).

Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка); проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

Основні завдання патронатних вихователів:

• забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;

• соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

• створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю й здоров’ю дитини;

• підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Патронатний вихователь у разі влаштування його до сім'ї має право на оплату його послуг та отримання соціальної допомоги на забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.

Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи – 13420 грн.) (2684х5). Також установлена система надбавок у розмірі 10% за кожну наступну дитину. Соціальні виплати патронатному вихователю - 2,5 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Так, з 1 січня 2023 року така соціальна допомога становить для дітей віком від 0 до 6 років 4 544 грн. (2 272х2), а для дітей віком від 6 до 18 років – 5 666 грн. (2833х2).

Таким чином мінімальна сума грошового забезпечення в місяць може складати понад 15 тис. грн.

Тож, якщо Ви небайдужі та маєте бажання створити патронатну родину, звертайтеся до Служби у справах дітей виконавчого комітету Кам’янської міської ради (м. Кам’янка, вул. Героїв Майдану, 37, 1 поверх кабінет № 109).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень