Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбувся діалог між ОМС та виконавчою владою

Дата: 18.01.2024 14:57
Кількість переглядів: 102

 

 

Фото без опису

Фото без опису17 січня міський голова Володимир Тірон взяв участь у засіданні між представниками органів місцевого самоврядування та представниками виконавчої влади з розв'язання проблемних питань життєдіяльності міст та профільного міністерства. Зустріч проходила у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури за участі віцепрем'єр-міністра України, міністра розвитку громад, території та інфраструктури Олександра Кубракова, голови комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування - Олени Шуляк, голови Асоціації міст України, київського міського голови - Віталія Кличко.

Головна проблема зустрічі це - теплозабезпечення міст. Ситуація в галузі критична через борги перед газопостачальними компаніями та підприємствами надавачами тепла. Існує розрив між фактичною ціною тепла та чинними тарифами, які обмежені меморандумом між виконавчою владою та міськими головами. Держава не компенсує різницю в тарифах і станом початок січня борг складає 34 млрд грн, і згідно з попередніми розрахунками до кінця опалювального сезону зросте ще на 17 млрд грн. За водопостачання існує борг у 2 млрд грн.

По теплу профільне Міністерство буде піклуватись перед міністрами про часткову фінансову компенсацію, а по водоканалах узгодження з НКРЕ КП про дозвіл на коригування тарифів.

 По-другому питанню порядку денного, а саме пріоритети децентралізаційної реформи та Державної регіональної політики комунікувала заступниця міністра розвитку громад - Олександра Азархіна, яка наголосила, що саме ця реформа перебуває під постійним контролем європейських інституцій, які не дадуть нам схибить з цього шляху в рамках шляху до вступу Європейського союзу

Під час зустрічі міських голів із представниками міністерств особливу занепокоєність щодо життя на окупованих територіях нашої країни порушили міські голови Нової Каховки Володимир Коваленко та міський голова міста Маріуполя Вадим Бойченко, а саме про перспективу повернення мешканців на ці території.

Правлінням АМУ розроблені та направлені Міністерству пріоритети поглиблення і завершення децентралізаційних процесів з 13 пунктів в тому числі й розмежування повноважень між ОМС та виконавчою владою, розділом на власні та делеговані повноваження, та виборчу систему до ОМС.

По третьому питанню співпраця з міжнародними фінансовими організаціями (МФУ) діалог вела заступниця міністра - Анна Юрченко. Питання стосувалися найбільш постраждалих громад від військової агресії Російської Федерації та проблем погашення кредитів, взятих раніше окремими громадами. В цілому діалог з профільним міністерством та міськими головами, а також керівництвом АМУ відбувся під гаслом пошуку компромісів для подолання проблем між виконавчою владою та органами місцевого самоврядування. Сподіваємось на позитивні результати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень