Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У 2024 РОЦІ ПОНОВЛЮЄТЬСЯ ПРАВО НА ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Дата: 15.02.2024 14:01
Кількість переглядів: 104

 

        Фото без опису

Індексація заробітної плати – це механізм її підвищення, що дає можливість частково або повністю відшкодувати подорожчання споживчих товарів і послуг.
        
Пунктом 3 Прикінцевих положень Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік» було призупинено дію Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» у 2023 році.
         Тобто роботодавці у 2023 році були звільнені від обов'язку щодо нарахування індексації заробітної плати.

З урахуванням норм статті 9-1 КЗпП, роботодавець міг на власний розсуд прийняти рішення продовжувати нараховувати індексацію заробітної плати працівнику в 2023 році, наприклад, передбачивши в колективному договорі, що нарахування та виплату індексації заробітної плати буде продовжено.

         Статтею 39 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» визначено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 01 січня 2024 року.

Тобто у 2024 році право на проведення індексації заробітної плати працівників ПОНОВЛЮЄТЬСЯ

         Підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін, що публікується Держстатом не пізніше 10 числа кожного місяця (Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №1078 від 17 липня 2003 року).

         Тобто базовим місяцем нарахування індексації зарплати буде грудень 2023 року, оскільки нарахування індексації відновили з 01 січня 2024 року.
        
Якщо ж у січні буде підвищено заробітну плату, то базовим місяцем вважатиметься січень. 2024 року.
         Одночасно згідно із пунктом 4 Порядку №1078, якщо особа працює/служить неповний робочий/службовий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу / кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно відпрацьованому/службовому часу.

 

Кам’янське бюро правової допомоги

м. Кам’янка вул. Івана Мазепи, 2    т. (04732)6-11-48.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень