Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги власників житла, які розмістили ВПО і щомісяця подають заяви на відшкодування витрат, що пов’язані з їх розміщенням!

Дата: 29.02.2024 09:33
Кількість переглядів: 144

 

 

 

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України звертається з наступним.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2023 р. № 521 Мінреінтеграції визначено відповідальним за реалізацію Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333 (далі – Порядок).

Порядок визначає механізм надання компенсації власникам домогосподарств за безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО) в рамках реалізації соціального проекту «Прихисток».

До Мінреінтеграції надходять звернення Народних депутатів України та представників громадських організацій щодо можливих зловживань з боку власників домогосподарств, які надають прихисток ВПО.

Зокрема, йдеться про надання власниками житла недостовірних даних щодо осіб, яким надається прихисток та їх кількості, що може призводити до виплати компенсації особам, які не мають права на її отримання.

Відповідно до пункту 8 Порядку уповноважені особи виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі їх створення) ради, місцевої держадміністрації, відповідної військової адміністрації мають право проводити перевірку достовірності наведених у повідомленні або заяві відомостей шляхом відвідування місць розміщення внутрішньо переміщених осіб, зокрема з метою перевірки факту розміщення таких осіб, ідентифікації осіб шляхом пред’явлення ними паспорта громадянина України, свідоцтва про народження малолітньої дитини, посвідки на постійне проживання (зокрема електронне відображення інформації, що міститься у таких документах), довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або електронної довідки, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік такої особи, перевірки факту безоплатного розміщення таких осіб, кількості розміщених осіб та умов їх проживання.

Враховуючи вищенаведене просимо спільно з уповноваженими особами виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних в місті (у разі їх створення) рад, забезпечити проведення перевірок достовірності відомостей, які подаються власниками домогосподарств для надання компенсації, зокрема: факту проживання ВПО за певною адресою, кількості ВПО, безоплатності розміщення, інші обставини, що впливають на законність отримання компенсації власником житла.

У випадку встановлення за результатами перевірки факту необґрунтованості відомостей, які подані власниками домогосподарств припинити виплату компенсації таким особам та надати Мінреінтеграції перелік даних осіб.

В разі виявлення обставин, що містять ознаки кримінального правопорушення повідомити органи Національної поліції України.

Отже, найближчим часом  буде перевірено факт проживання ВПО за вказаними у заявах адресами.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень