Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ваучер на навчання – поширені питання та відповіді

Дата: 28.05.2024 14:34
Кількість переглядів: 56

 

 

Ваучер на безкоштовне навчання – це унікальна можливість підвищити свій фаховий рівень або здобути нову професію чи спеціальність за допомогою державної служби зайнятості.

Хто може отримати ваучер?                                                                                

  • громадяни віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років, до досягнення встановленого законодавством пенсійного віку;
  • звільнені зі служби в органах внутрішніх справ, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, органів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років;
  • особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, до досягнення ними встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку та за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи;
  • особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
  • особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;
  • особи, які у період воєнного стану в Україні отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових, у разі наявності відповідних рекомендацій в індивідуальному реабілітаційному плані, незалежно від встановлення їм інвалідності.

Хто не може отримати ваучер?
Не можуть отримати ваучер особи, які:

  • є зареєстрованими безробітними;
  • не працюють, але на дату подання заяви для них є підходяща робота;
  • проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
  • не мають професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти.

 

Яка максимальна вартість навчання за ваучером може бути?

  • Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Станом на сьогодні - це 30280 грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю самостійно.

 

Як можна отримати ваучер?

  • Для отримання ваучера заявку можна подати онлайн
  •  або особисто звернутися в найближчий центр зайнятості. У разі подання заявки онлайн, фахівець служби опрацьовує форму та зв'язується із заявником протягом 3 робочих днів з моменту заповнення та подання заявки.

 

Якщо особа має професійно-технічну освіту, чи може вона отримати ваучер на здобуття вищої освіти? 

  • Ні, така особа може отримати ваучер на наступному рівні освіти, для неї - це здобуття фахової передвищої освіти.

 

Якщо особа вже навчається в закладі освіти, чи може вона отримати ваучер для відшкодування вартості/компенсації навчання?

  • Ні, умовами Порядку це не передбачено. Особа має подати заявку на отримання ваучера на навчання до подання документів у заклад освіти.
  • Окрім того, слід пам’ятати, що Міністерством економіки визначено перелік професій, спеціальностей для навчання за якими може бути виданий ваучер (на сьогодні це 123 професії та спеціальності), а заклад освіти повинен мати ліцензію на здійснення такого виду діяльності на рівні професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.
  • Звертаємо увагу, що ця інформація періодично оновлюється, тож слідкуйте за змінами на сайті Державної служби зайнятості в рубриці «Ваучер»

 

За більш детальною інформацією звертайтеся до Камʼянського відділу Черкаської філії Черкаського обласного центру зайнятості за адресою:

м. Камʼянка, вул..Захисників України, 37 або за телефоном    0 (99) 252 80 24.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень