Оздоровіться сезонними овочами і фруктами у серпні
Саме в серпні достигає найбільше фруктів та овочів, які обов’язково потрібно додати до свого щоденного раціону, щоб наситити організм вітамінами й корисними речовинами. Саме у цей період для їх вирощування не використовують додаткових стимуляторів та спеціального удобрювання.
Найбільш корисні фрукти та ягоди серпня:
Кавуни
Хоча кавуни починають з’являтися на прилавках магазинів вже в середині липня, експерти радять починати купувати їх від початку серпня. Так ви будете впевнені, що ягоди достигли природним чином.
Кавуни на 90% складаються з води, тому вони є чудовим варіантом для боротьби зі зневодненням за інтенсивних фізичних навантажень чи просто тоді, коли набридло пити звичайну воду.
Вони є чудовим джерелом вітамінів, зокрема А і С, а також магнію й калію. Вітаміни в кавунах допомагають боротися з оксидативним стресом, а мінерали покращують сон і роботу серця.
Містяться в кавунах і антиоксиданти: бета-каротин і лікопин. Вони допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі та потенційно знижують ризик розвитку деяких захворювань. А ще в них міститься клітковина, яка допомагає підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту та покращує травлення.
Дині
Плоди дуже соковиті і багаті клітковиною, в них містяться вітаміни – А, Р, С. Також, в динях є багато фолієвої кислоти, солей заліза, корисного натрію і калію.
Яблука
Уже на початку серпня достигає сорт «Білий налив», а слідом за ним – «Антонівка» та кілька інших сортів. У них містяться вітаміни С, В1, В2, Р і Е. Крім того, в них є залізо, марганець і калій. В яблуках багато клітковини, тому вони допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.
Сливи
Вітаміни, які переважають в складі слив – це Р, С, Е. Мінеральне наповнення теж порадує прихильників здорового способу життя, в них містяться калій, кальцій, магній і фосфор. Цей набір корисних елементів допомагає регулювати обмін речовин, покращувати роботу серцево-судинної системи, допомагати в роботі нирок і кишківника.
Виноград
Переважна більшість сортів достигає в кінці серпня або на початку вересня. Як і інші представники цього плодового сезону, виноград багатий на повний спектр вітамінів і мінералів. У наших широтах найчастіше зустрічаються такі сорти, як «Лора», «Преображення» та «Аркадія». Із них добре виходить готувати солодкі соки і компоти, використовувати для заготівлі вина, а також сушити і отримувати родзинки. Виноград відмінно вгамовує апетит і може стати хорошим десертом для тих, хто полюбляє солодощі.
Овочі, які достигають в серпні:
Кукурудза
Кукурудза є смачним джерелом клітковини, вуглеводів, білка. У ній міститься фолієва кислота, яка особливо важлива для вагітних і жінок, які планують завагітніти. Крім того, вона багата на вітаміни В3 і В6, які потрібні організму для правильного функціонування нервової системи.
У свіжій кукурудзі також містяться лютеїн і зеаксантин, які допомагають підтримувати гостроту зору.
Одним з основних поліферольних антиоксидантів у кукурудзі є ферулова кислота. Більше її лише у вівсі, пшениці та рисі.
Баклажан
Його за правом називають символом серпня. Саме в цей період достигають найніжніші і найсмачніші баклажани, які не мають гіркоти і твердої шкірки. Вживають баклажани лише в готовому вигляді. Наприклад, на грилі, смажать, запікають, тушкують тощо.
Баклажан містить велику кількість калію, завдяки якому позитивно впливає на роботу серця й судин, допомагає зменшити набряки. Експерти радять додати цей овоч до раціону тим, у кого порушений мінеральний обмін.
Овоч також корисний щодо профілактики атеросклерозу, тому що він містить грубі волокна, які за регулярного вживання виводять з організму токсини, знижуючи рівень «поганого» холестерину.
Помідори
Саме в серпні можна знайти дуже велику кількість різноманітних помідорів.
Томати багаті на каротин, мінерали, антиоксиданти і вітаміни, що робить з них справжнісіньку корисну бомбу.
Болгарський перець або паприка
У найбільшій кількості містяться вітаміни А і С, також він практично переповнений кальцієм і магнієм. Болгарський перець відомий своїм солодкуватим смаком, завдяки чому він відтіняє солоні страви і додає в них особливу нотку.
Отже, літні овочі та фрукти містять в собі неймовірну кількість поживних для організму речовин, які допоможуть підтримати здоров’я впродовж всього року.
Кам’янське відділення ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»