Ситуація щодо поширення ящуру
Ящур - це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає худобу і має значні економічні наслідки. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних тварин і має значний вплив на тваринництво та торгівлю.
Передача та поширення
Вірус ящуру міститься у всіх виділеннях і секретах інфікованих тварин. Зокрема, ці тварини видихають велику кількість аерозольного вірусу, який може інфікувати інших тварин. Вірус може бути присутнім у молоці та спермі за 4 дні, до прояви клінічних ознак хвороби.
Тяжкість спалаху ящуру пов'язана з легкістю, з якою вірус може поширюватися будь-яким або всіма перерахованими нижче шляхами:
- інфіковані тварини
- заражені загони/будівлі або заражені транспортні засоби для перевезення тварин;
- заражені матеріали, такі як сіно, корм, вода, молоко або біологічні рідини;
- забруднений одяг, взуття або обладнання;
- інфіковане вірусом м'ясо або інші продукти тваринного походження;
- інфіковані аерозолі (поширення вірусу через повітряні потоки).
Тварини, які одужали від інфекції, іноді можуть бути носіями вірусу і спричиняти нові спалахи хвороби.
Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має офіційний статус Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (заснованої як МЕБ) як країни вільної від вакцинації.
На початку цього року ящур був зареєстрований в Німеччині. Держпродспоживслужба у відповідь на спалах в Україні негайно введена заборона на ввезення живих тварин, які сприйнятливі до вірусу, продукції та репродуктивного матеріалу від них.
7 березня було зареєстровано спалах ящуру в Угорщині. В сусідній країні, з якою ми маємо кордони.
З метою запобігання виникнення спалаху Ящуру в Україні Держпродспоживслужбою запроваджено посилені заходи контролю на державному кордоні, особлива увага звертається на:
- забезпечення виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження в ручній поклажі та багажі громадян;
- проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску;
- забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезінфікуючі килимки.
Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу.
у Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилено контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин.
Активно проводиться роз’яснювальна робота з фермерами та власниками тварин.