Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ситуація щодо поширення ящуру

Дата: 10.04.2025 15:42
Кількість переглядів: 40

 

Ящур - це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає худобу і має значні економічні наслідки. Хвороба вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз та інших парнокопитних тварин і має значний вплив на тваринництво та торгівлю. 

Передача та поширення 

Вірус ящуру міститься у всіх виділеннях і секретах інфікованих тварин. Зокрема, ці тварини видихають велику кількість аерозольного вірусу, який може інфікувати інших тварин. Вірус може бути присутнім у молоці та спермі за 4 дні, до прояви клінічних ознак хвороби.  

Тяжкість спалаху ящуру пов'язана з легкістю, з якою вірус може поширюватися будь-яким або всіма перерахованими нижче шляхами:  

  • інфіковані тварини  
  • заражені загони/будівлі або заражені транспортні засоби для перевезення тварин; 
  • заражені матеріали, такі як сіно, корм, вода, молоко або біологічні рідини;  
  • забруднений одяг, взуття або обладнання;  
  • інфіковане вірусом м'ясо або інші продукти тваринного походження;  
  • інфіковані аерозолі (поширення вірусу через повітряні потоки).  

Тварини, які одужали від інфекції, іноді можуть бути носіями вірусу і спричиняти нові спалахи хвороби.  

Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має офіційний статус Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (заснованої як МЕБ) як країни вільної від вакцинації.  

На початку цього року ящур був зареєстрований в Німеччині. Держпродспоживслужба у відповідь на спалах в Україні негайно введена заборона на ввезення живих тварин, які сприйнятливі до вірусу, продукції та репродуктивного матеріалу від них.

7 березня було зареєстровано спалах ящуру в Угорщині. В сусідній країні, з якою ми маємо кордони. 

З метою запобігання виникнення спалаху Ящуру в Україні Держпродспоживслужбою запроваджено посилені заходи контролю на державному кордоні, особлива увага звертається на

  • забезпечення виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження в ручній поклажі та багажі громадян; 
  • проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску; 
  • забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезінфікуючі килимки. 

Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу. 

у Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилено контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин. 

Активно проводиться роз’яснювальна робота з фермерами та власниками тварин. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень