Де шукати вітаміни навесні
Гіповітаміноз — нестача в організмі вітамінів. Найчастіше гіповітаміноз проявляється взимку та навесні, коли наш організм страждає від нестачі сонячного світла, фруктів та овочів.
Особливо він посилюється при нездоровому способі життя, стресах та регулярних недосипаннях.
Незважаючи на те, що вітаміни потрібні нашому організму у невеликих об’ємах, їх дефіцит призводить до ряду неприємних симптомів:
– швидка втомлюваність та підвищена сонливість;
– неякісний сон (важко засипати та прокидатись);
– запаморочення;
– втрата апетиту;
– погіршення зору;
– проблеми з травленням;
– перепади настрою.
Для зміцнення та відновлення імунітету у весняний період особливо потрібні п’ять вітамінів.
Вітамін А. Поліпшує функцію зору, підтримує роботу імунної та ендокринної систем. У великій кількості міститься у фруктах та овочах оранжевого, темно-зеленого та жовтого кольорів, таких як:
– морква;
– гарбуз;
– болгарський перець;
– броколі;
– шпинат.
Вітамін А також міститься у продуктах тваринного походження, таких як:
– куряча печінка;
– печінка тріски;
– молоко;
– тверді сорти сиру.
Вітаміни групи В. Позитивно впливають на обмін речовин, підтримують нервову та ендокринну системи. Вітаміни групи B можна знайти у:
– молоці та молочних продуктах;
– курячих яйцях;
– яловичій печінці;
– злакових та бобових культурах;
– червоному м’ясі;
– картоплі;
– зелених листових овочах.
Вітамін С. Стимулює імунітет, сприяє зменшенню холестерину в крові та відновлює нервову систему після стресу. Багато вітаміну С міститься в:
– квашеній та свіжій капусті;
– петрушці;
– шипшині;
– обліписі;
– лимоні, апельсині, грейпфруті;
– полуниці;
– чорній та червоній смородині.
Вітамін D. Захищає організм від застудних захворювань та грипу, підтримує роботу серцево-судинної системи та полегшує симптоми депресії.
Поповнити нестачу допоможуть прогулянки на яскравому весняному сонці (якщо дозволяє погода) та додавання до раціону деяких продуктів:
– жирних сортів риби: скумбрії, лосося, оселедця;
– червоної ікри;
– твердих сортів сиру;
– м’ясних субпродуктів: печінки, язика, серця;
– сметани, вершків, масла.
Вітамін Е. Вважається натуральним антиоксидантом: вітамін працює на відновлення клітин та стимулює імунну систему. Також він знижує ризик катаракти, артриту та серцево-судинних захворювань. На вітамін Е багаті продукти рослинного походження:
– бобові та крупи: вівсянка, гречка,
– квасоля, нут, горох;
– рослинні олії: оливкова, кукурудзяна, соєва;
– горіхи: мигдаль та кедрові;
– броколі;
– авокадо;
– арахісова паста без цукру та добавок;
– болгарський перець;
– насіння соняшника.
Весна — чудовий час, аби подбати про себе. Вітаміни не обов’язково купувати — вони ростуть навколо нас!
Варто лише розплющити очі, прислухатись до потреб тіла і дати йому те, що дарує природа.
Сміливо розширюйте свій раціон та зміцнюйте здоров’я!
Кам’янське відділення
ДУ «Черкаський обласний центр контролю
та профілактики хвороб Міністерства охорони
здоров’я України»