Кам’янська міська територіальна громада
Черкаський район, Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про сіль та її вплив на огранізм

Дата: 29.10.2025 15:25
Кількість переглядів: 40

 

 

Фото без опису

Харчування — наш щоденний вибір. Саме воно може стати опорою для здоров’я і сил в умовах російської агресії, стресу й недосипу. І мова не лише про збалансовану тарілку з достатньою кількістю овочів, цільнозернових чи білкових продуктів, а й про кількість солі в ній. 

Українці щодня споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я: у середньому — 12,6 г замість 5 г. І 75% солі за добу ми отримуємо з магазинних продуктів. Надлишок солі серйозно шкодить здоров’ю: підвищує артеріальний тиск і збільшує ризик інфаркту та інсульту. 

Зменшити вживання солі можна без заборон, а маленькими кроками, які відкриють нові смаки і простір для творчості у харчуванні. Розказуємо і показуємо як це зробити. 

Добова норма солі: що радить ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати не більше 1 чайної ложки солі на день (до 5 грамів) для дорослих. При цьому, уся сіль, яку ми споживаємо, має бути йодованою. Поцікавтеся у лікаря, яка щоденна кількість солі оптимальна для вас, особливо, якщо у вас є серцево-судинні захворювання. 

Дітям від 2 до 15 років потрібно ще менше солі, ніж дорослим. Споживання солі має підлаштовуватися під потребу дитини в калоріях – чим менше калорій потребує дитина, тим менше солі їй потрібно. Ці поради не стосуються дітей до 2 років, вони отримують необхідну кількість солі з грудного молока та прикорму.

Надмірне споживання солі: ризики для здоров’я

Сіль — невіддільна і потрібна частина нашого раціону. Вона додає відчуття смаку, допомагає зберігати продукти. Але натрій, з якого складається сіль, у надлишку — небезпечний. У нормі цей мінерал підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує на серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема  інсульт, інфаркт та серцевої недостатності.

Надлишок натрію викликає й інші проблеми зі здоров’ям:

  • сечокам'яна хвороба в нирках та хронічну хворобу нирок;
  • ослаблення кісток і розвиток остеопорозу;
  • вищий ризик гастриту, виразок і раку шлунка;
  • ожиріння та діабет 2 типу;
  • погіршення пам’яті та підвищений ризик деменції;
  • затримку рідини й набряки.

Щорічно близько 2 млн смертей у всьому світі пов’язані з надмірним споживанням солі.

Більшість солі ховається в магазинних продуктах

75% солі, яку ми споживаємо, припадає на магазинні продукти (продукти промислового виробництва) та фастфуд, і лише 25% — з сільнички на столі. Тож навіть без додаткового підсолювання ми часто перевищуємо норму.

Продукти з високим вмістом солі

 

 

Найбільше солі ми отримуємо з таких продуктів:

  • перероблені: ковбаси, сосиски, бекон, консерви, домашнє соління;
  • фастфуд: шаурма, хотдог, фалафель, бургер, сендвіч/паніні, піца;
  • солоні закуски: чипси, сухарики, горішки;
  • соуси: соєвий соус, кетчуп;
  • готові приправи з сіллю.

Продукти, які ми їмо щодня, наприклад, хліб, напівтвердий сир також містять досить багато солі. 

Як читати упаковку: де ховається сіль?

На упаковках вміст солі або натрію зазвичай вказують останнім пунктом в полі «Поживна цінність». Але більшість людей не вміє правильно читати ці дані, що дозволяє виробникам маскувати високий рівень солі. 

На що звертати увагу:

Сіль vs Натрій

  • У складі може бути зазначено «сіль» або «натрій» (sodium).
  • 1 г натрію = 2,5 г солі.
  • Якщо вказано «натрій», потрібно помножити цифру на 2,5, щоб отримати кількість солі.

Вміст на 100 г продукту (вказується на упаковці)

  • Це ключовий показник для порівняння різних продуктів.
  • Понад 1 г солі на 100 г — вже багато 

Порція vs 100 г

  • Виробники часто вказують кількість солі «на порцію». Але, наприклад, у пачці 150 г чипсів, порцією називають 30 г продукту, а не 100 г.
  • Завжди рахуй сіль на 100 г — це єдиний спосіб реально оцінити продукт.

Інші джерела натрію 

  • У складі продукту можуть бути: «сода», «глутамат натрію (E621)», «бікарбонат натрію», «нітрат натрію», «розпушувач». Вони теж містять натрій.

Прості кроки: як зменшити споживання солі 

Зменшуй сіль поступово, смакові рецептори швидко адаптуються, і їжа відкриється новим смаком. 

Вдома

  • Не досолюй повторно їжу і додавай менше солі в страви, які готуєш.
  • Прибери сільницю зі столу, щоб не досолювати їжу.
  • Промивай консерви, щоб вимити частину солі. 
  • Заміни сіль натуральними спеціями та прянощами: орегано, часник, базилік, імбир тощо).
  • Заміни готові соуси на лимон, томати. Якщо важко відмовитись, додавай менше.  
  • Обирай свіжі або заморожені овочі замість консервованих/готових страв з них.
  • Обирай домашню їжу  

Не вдома

  • Читай  «Поживну цінність» на упаковці: обирай продукти, де менше солі на 100 г. 
  • Зверни увагу на сіль в щоденних продуктах, наприклад, хліб — спробуй знайти такий, де солі менше 
  • Шукай продукти з позначкою «з низьким вмістом солі» або «без додавання солі». 
  • Багато солі в улюбленому продукті? Підшукай альтернативу з меншою кількістю солі на 100 г.  
  • Їж рідше солоні снеки або спробуй відмовитись 
  • У закладах або кулінарії, запитай, які страви містять менше солі/натрію. 
  • Відмовся від соусів та заправок або додавай трошки.
  • Замовляй у закладах нежирне м’ясо або рибу, замість м'ясних делікатесів чи ковбас. 
  • Свіжі овочі — краще, консервовані чи в соусі обирай з меншим вмістом натрію.

Скільки солі споживають українці

У середньому в Україні на добу споживають 12,6 г солі, що більш ніж удвічі перевищує рекомендовану норму ВООЗ (до 5 г) (дані STEPS ВООЗ (2019 р.).

Понад 70% населення додають сіль під час приготування їжі, а понад 60% споживають оброблені продукти, в яких багато солі. 

У європейському регіоні Україна — у трійці лідерів з надмірного споживання солі. Повномасштабна війна також погіршила харчові звички: через стрес, блекаути, зростання цін, люди частіше вживають нездорову їжу та додають більше солі (дослідження Gradus Research (жовтень 2024).

                

Що ще варто знати про сіль

 Сіль: не важливо яка, важливо скільки

  • Кухонна (рафінована) сіль — очищена, без додаткових мікроелементів, часто з додаванням йоду.
     
  • Морська сіль — містить мікродомішки магнію, калію, кальцію, але їхня кількість незначна й не робить споживання здоровішим.
     
  • Гімалайська рожева сіль — відрізняється кольором через оксиди заліза; вміст мінералів мізерний, шкода від надлишку така ж, як від звичайної.
     
  • Кам’яна, чорна, «еко-сіль» — різниця лише у смаку та текстурі, а не у впливі на тиск чи судини.

Усі види солі містять натрій і шкодять у надлишку. «Кориснішої» солі не існує.

Обирайте йодовану сіль! Це допомагає запобігти йододефіциту та його наслідкам для здоров’я. Йодована сіль — рекомендована у країнах, де поширений дефіцит йоду (в т.ч. Україна). Йодована сіль може бути хорошою альтернативою звичайній солі, але потрібно пам’ятати про загальне обмеження її споживання. 

Замінники солі

Існують калієві замінники солі (сіль з калієм, «low sodium salt»), у їхньому складі натрій частково замінюють на калій. Така сіль може бути корисною для людей з гіпертонією, але не рекомендовано всім без консультації лікаря, бо надлишок калію небезпечний при захворюваннях нирок чи серця.

Камянське відділення

ДУ «Черкаський обласний центр контролю

та профілактики хвороб Міністерства  охорони              

здоров’я України»

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано